Od 4 maja obiekty noclegowe w Polsce będą mogły znów świadczyć swoje usługi. Każdy obiekt dla bezpieczeństwa i higieny będzie musiał wprowadzić specjalne procedury.
Ministerstwo Rozwoju na swojej stronie internetowej opublikowało szereg wytycznych, do których powinny zastosować się hotele, pensjonaty i inne obiekty noclegowe. Celem procedur jest przede wszystkim zwiększenie bezpieczeństwa i ochrony klientów, pracowników oraz osób z zewnątrz. Wytyczne zostały podzielone na cztery części.
1. Zapewnienie bezpieczeństwa pracownikom/obsłudze.
Ministerstwo Rozwoju zwraca szczególną uwagę na zachowanie bezpiecznych odstępów pomiędzy pracownikami oraz wyposażenie ich w środki ochrony indywidualnej. Każdy pracownik powinien zadbać o higienę swoją oraz swojego miejsca pracy.
2. Zapewnienie bezpieczeństwa w obiekcie.
Każdy obiekt powinien zadbać o dostępność płynów dezynfekujących oraz instrukcji ich użytkowania. W codziennych pracach porządkowych należy kłaść szczególny nacisk na dezynfekowanie powierzchni dotykowych. Obowiązują ograniczenia w liczbie gości hotelowych i czasu przebywania na recepcji. Zmianie ulegnie korzystanie z tzw. przestrzeni wspólnych.
3. Procedury zapobiegawcze: podejrzenie zakażenia koronawirusem pracowników/obsługi.
Zalecenia obejmują zasady informowania pracowników o wdrożonych procedurach bezpieczeństwa oraz zasadach postępowania w przypadku podejrzenia i potwierdzenia zachorowania. Wskazano żrodła informacji o najważniejszych wytycznych bezpieczeństwa.
4. Procedury postępowania w przypadku podejrzenia u osoby/klienta zakażenia koronawirusem.
Należy podjąć konkretne działania zmierzające do izolacji chorego, poinformowania go o jak najszybszym zgłoszeniu się do szpitala zakaźnego, ustalenie listy osób które miały kontakt z tą osobą czy wstrzymanie przyjmowania gości.
Na obecną chwilę nie mogą być otwarte restauracje. Na temat obiektów gastronomicznych w obiektach noclegowych Ministerstwo Rozwoju mówi tak:
Funkcjonowanie restauracji i barów hotelowych/obiektów/pensjonatów w reżimie sanitarnym (z uwzględnieniem zakazu organizowania posiłków w formie bufetu). Możliwość serwowania posiłków tylko dla gości hotelu w przestrzeni restauracji pod warunkiem zachowania minimum 2 m odległości między osobami spożywającymi posiłek.
Zachęcamy do zapoznania się ze szczegółowym opisem wytycznych na stronie Ministerstwa Rozwoju: https://www.gov.pl/web/rozwoj/hotele-i-inne-miejsca-noclegowe
Źródło: podkarpackie.travel