Festiwal Produktów Podkarpackich w Majdanie k/Cisnej

Festiwal Produktów Podkarpackich w Majdanie k/Cisnej
- Reklama -

Najlepsze smakołyki, produkty regionalne i rękodzieło, pokazy gotowania na żywo tradycyjnych podkarpackich potraw połączone z degustacjami, gry i konkursy dla najmłodszych to tylko niektóre z atrakcji, które czekają na gości II edycji Festiwalu Produktów Podkarpackich, który odbędzie się 11 sierpnia br. w Majdanie k/Cisnej.

W sercu Bieszczadów, w klimatycznym otoczeniu stacji Bieszczadzkiej Kolejki Leśnej swoją ofertę prezentować będzie ponad 25 producentów z regionu. Miody, sery, chleby, wyroby winiarskie, oleje tłoczone na zimno, ekologiczne przetwory z owoców, warzyw i surowców runa leśnego, herbatki owocowe, smakowe i ziołowe to tylko część oferty. Odwiedzający będą mogli zakupić naturalne kosmetyki, zabawki, piękne wydawnictwa książkowe, wyroby ze szkła i wikliny, rękodzieło i biżuterię.

Dzięki Festiwalowi Produktów Podkarpackich turyści przebywający w Bieszczadach będą mogli poznać wiele ciekawych produktów regionalnych i przysmaków, które oferuje nasz region. Z drugiej strony województwo może pochwalić się tym, co ma najlepszego, nie tylko artykułów spożywczych, ale i najwyższej jakości kosmetyków, wydawnictw czy rękodzieła. Województwo Podkarpackie jest krajowym liderem w zakresie wytwarzania produktów tradycyjnych i regionalnych. Na ministerialnej liście jest obecnie zarejestrowanych aż 234 produktów z naszego regionu.

Gotowanie w najlepszym towarzystwie

Dla gości Festiwalu Produktów Podkarpackich organizatorzy przygotowali pokazy gotowania na żywo w wykonaniu jednego z najlepszych polskich szefów kuchni, pasjonata lokalnych produktów i jakości podawanego jedzenia – Łukasza Nowakowskiego. W menu pokazów połączonych z degustacją znajdą się tradycyjne podkarpackie potrawy, m.in. proziaki, foszki i kwasówka. Łukasz swoje doświadczanie zawodowe zdobywał w krakowskich restauracjach i hotelach: Wierzynek, Sheraton, A la Carte, Novotel, Best Western Premier, Szara Kazimierz, Studio Qulinarne oraz za granicą Londyn Bonds’s restaurant i Norwegia Scandic hotel. Od 2012 roku prowadzi szkolenia kulinarne dla personelu restauracji i hoteli, oraz szkolenia dla uczniów szkół gastronomicznych oraz nauczycieli.

W programie Festiwalu zaplanowano warsztaty kulinarne z udziałem publiczności, które poprowadzi Dominika Wójciak, zwyciężczyni III edycji programu MasterChef. Jej talent docenił sam Gorgon Ramsay. Jest autorką pięciu bestsellerowych książek kucharskich traktujących nie tylko o jarzynach. Z zamiłowania podróżująca pasjonatka dobrego jedzenia i takiegoż wina. Kolekcjonuje kulinarne doświadczenia z całego świata oraz gromadzi egzotyczne przyprawy, które z błyskiem w oku wykorzystuje w lokalnej i sezonowej kuchni. W kuchni stawia na wyśmienity produkt, prostotę i smak, dlatego chętnie korzysta z produktów regionalnych.

W trakcie Festiwalu nie zabraknie gier i konkursów dla publiczności, które poprowadzi Marek Rusinek, pochodzący z Podkarpacia prezenter radiowy, dziennikarz muzyczny, konferansjer, wodzirej, specjalista od kontaktu z publicznością. Od ponad 20 lat związany z radiem RMF FM. Od wielu lat obecny na antenie RMF MAXXX. Prowadził wszystkie koncerty legendarnej Inwazji Mocy RMF i większość akcji stacji wymagających kontaktu z publicznością. Jest specjalistą od imprez masowych, ale doskonale radzi sobie również na koncertach i uroczystościach kameralnych.

Program Festiwalu Produktów Podkarpackich

11:00 – 11:15 – Otwarcie Festiwalu
11:15 – 12:15 – I Pokaz gotowania
12:15 – 12:45 – Konkurs „Łzy szczęścia”
12:45 – 13:00 – Wywiady z wystawcami
13:00 – 14:00 – II pokaz gotowania
14:00 – 14:30 – Konkurs „Smakuj Podkarpackie”
14.30 – 15.30 – Warsztaty z Blogerem Kulinarnym
15:30 – 15:45 – Wywiady z wystawcami
15:45 – 16:10 – Quiz wiedzy o Podkarpaciu
16.10 – 16.55 – Warsztaty z Blogerem Kulinarnym
16:55 – 17:00 – Zakończenie festiwalu

Festiwal Produktów Podkarpackich w Majdanie k/Cisnej

 

 

Źródło: podkarpackie.pl

 

- Reklama -