16.7 C
Ustrzyki Dolne
wtorek, 27 października, 2020

Wybierz język (tłumacz Google) :

More
    Strona główna Wydarzenia Rozwój regionu Wytyczne dla funkcjonowania hoteli/obiektów/pensjonatów w trakcie epidemii COVID-19 w Polsce

    Wytyczne dla funkcjonowania hoteli/obiektów/pensjonatów w trakcie epidemii COVID-19 w Polsce

    Od 4 maja obiekty noclegowe w Polsce będą mogły znów świadczyć swoje usługi. Każdy obiekt dla bezpieczeństwa i higieny będzie musiał wprowadzić specjalne procedury.

    Ministerstwo Rozwoju na swojej stronie internetowej opublikowało szereg wytycznych, do których powinny zastosować się hotele, pensjonaty i inne obiekty noclegowe. Celem procedur jest przede wszystkim zwiększenie bezpieczeństwa i ochrony klientów, pracowników oraz osób z zewnątrz. Wytyczne zostały podzielone na cztery części.

    1. Zapewnienie bezpieczeństwa pracownikom/obsłudze.

    Ministerstwo Rozwoju zwraca szczególną uwagę na zachowanie bezpiecznych odstępów pomiędzy pracownikami oraz wyposażenie ich w środki ochrony indywidualnej. Każdy pracownik powinien zadbać o higienę swoją oraz swojego miejsca pracy.

    2. Zapewnienie bezpieczeństwa w obiekcie.

    Każdy obiekt powinien zadbać o dostępność płynów dezynfekujących oraz instrukcji ich użytkowania. W codziennych pracach porządkowych należy kłaść szczególny nacisk na dezynfekowanie powierzchni dotykowych. Obowiązują ograniczenia w liczbie gości hotelowych i czasu przebywania na recepcji. Zmianie ulegnie korzystanie z tzw. przestrzeni wspólnych.

    3. Procedury zapobiegawcze: podejrzenie zakażenia koronawirusem pracowników/obsługi.

    Zalecenia obejmują zasady informowania pracowników o wdrożonych procedurach bezpieczeństwa oraz zasadach postępowania w przypadku podejrzenia i potwierdzenia zachorowania. Wskazano żrodła informacji o najważniejszych wytycznych bezpieczeństwa.

    4. Procedury postępowania w przypadku podejrzenia u osoby/klienta zakażenia koronawirusem.

    Należy podjąć konkretne działania zmierzające do izolacji chorego, poinformowania go o jak najszybszym zgłoszeniu się do szpitala zakaźnego, ustalenie listy osób które miały kontakt z tą osobą czy wstrzymanie przyjmowania gości.

    Na obecną chwilę nie mogą być otwarte restauracje. Na temat obiektów gastronomicznych w obiektach noclegowych Ministerstwo Rozwoju mówi tak:

    Funkcjonowanie restauracji i barów hotelowych/obiektów/pensjonatów w reżimie sanitarnym (z uwzględnieniem zakazu organizowania posiłków w formie bufetu). Możliwość serwowania posiłków tylko dla gości hotelu w przestrzeni restauracji pod warunkiem zachowania minimum 2 m odległości między osobami spożywającymi posiłek.

    Zachęcamy do zapoznania się ze szczegółowym opisem wytycznych na stronie Ministerstwa Rozwoju: https://www.gov.pl/web/rozwoj/hotele-i-inne-miejsca-noclegowe

     

     

    Źródło: podkarpackie.travel

     

     

    - Reklama -

    POPULARNE

    Kolejka gondolowa w Solinie coraz bliżej

    Solina to jedno z najbardziej popularnych turystycznych miejsc w Polsce, a kolej linowa będzie prawdopodobnie pierwszą na świecie przebiegającą wzdłuż zapory wodnej. Co roku...
    00:02:25

    Na tropie ginących zawodów – warsztaty kowalstwa

    Muzeum Kultury Duchowej i Materialnej Bojków w Myczkowie przygotowało najnowszy film promocyjny pt: "Na tropie ginących zawodów - warsztaty kowalstwa". Zapraszamy wszystkich zainteresowanych ofertą...

    Uwaga! Odradzamy wyjście w góry

    Bieszczadzki Park Narodowy informuje, że warunki do uprawiania turystyki są bardzo niekorzystne. Intensywne opady deszczu spowodowały, że szlaki są rozmoknięte i śliskie, a poziom...

    Tworzenie „Rafinerii Kultur” w Ustrzykach Dolnych czas zacząć

    Placówka powstanie po modernizacji i adaptacji wnętrz byłej rafinerii „Fanto”. Wejdzie ona w skład Bieszczadzkiego Centrum Dziedzictwa Kulturowego. Przetarg na wykonawstwo inwestycji wygrała firma „Krospol”....
    X