9.2 C
Ustrzyki Dolne
poniedziałek, 1 czerwca, 2020

Wybierz język (tłumacz Google) :

More
    Strona główna Wydarzenia Rozwój regionu Wytyczne dla funkcjonowania hoteli/obiektów/pensjonatów w trakcie epidemii COVID-19 w Polsce

    Wytyczne dla funkcjonowania hoteli/obiektów/pensjonatów w trakcie epidemii COVID-19 w Polsce

    Od 4 maja obiekty noclegowe w Polsce będą mogły znów świadczyć swoje usługi. Każdy obiekt dla bezpieczeństwa i higieny będzie musiał wprowadzić specjalne procedury.

    Ministerstwo Rozwoju na swojej stronie internetowej opublikowało szereg wytycznych, do których powinny zastosować się hotele, pensjonaty i inne obiekty noclegowe. Celem procedur jest przede wszystkim zwiększenie bezpieczeństwa i ochrony klientów, pracowników oraz osób z zewnątrz. Wytyczne zostały podzielone na cztery części.

    1. Zapewnienie bezpieczeństwa pracownikom/obsłudze.

    Ministerstwo Rozwoju zwraca szczególną uwagę na zachowanie bezpiecznych odstępów pomiędzy pracownikami oraz wyposażenie ich w środki ochrony indywidualnej. Każdy pracownik powinien zadbać o higienę swoją oraz swojego miejsca pracy.

    2. Zapewnienie bezpieczeństwa w obiekcie.

    Każdy obiekt powinien zadbać o dostępność płynów dezynfekujących oraz instrukcji ich użytkowania. W codziennych pracach porządkowych należy kłaść szczególny nacisk na dezynfekowanie powierzchni dotykowych. Obowiązują ograniczenia w liczbie gości hotelowych i czasu przebywania na recepcji. Zmianie ulegnie korzystanie z tzw. przestrzeni wspólnych.

    3. Procedury zapobiegawcze: podejrzenie zakażenia koronawirusem pracowników/obsługi.

    Zalecenia obejmują zasady informowania pracowników o wdrożonych procedurach bezpieczeństwa oraz zasadach postępowania w przypadku podejrzenia i potwierdzenia zachorowania. Wskazano żrodła informacji o najważniejszych wytycznych bezpieczeństwa.

    4. Procedury postępowania w przypadku podejrzenia u osoby/klienta zakażenia koronawirusem.

    Należy podjąć konkretne działania zmierzające do izolacji chorego, poinformowania go o jak najszybszym zgłoszeniu się do szpitala zakaźnego, ustalenie listy osób które miały kontakt z tą osobą czy wstrzymanie przyjmowania gości.

    Na obecną chwilę nie mogą być otwarte restauracje. Na temat obiektów gastronomicznych w obiektach noclegowych Ministerstwo Rozwoju mówi tak:

    Funkcjonowanie restauracji i barów hotelowych/obiektów/pensjonatów w reżimie sanitarnym (z uwzględnieniem zakazu organizowania posiłków w formie bufetu). Możliwość serwowania posiłków tylko dla gości hotelu w przestrzeni restauracji pod warunkiem zachowania minimum 2 m odległości między osobami spożywającymi posiłek.

    Zachęcamy do zapoznania się ze szczegółowym opisem wytycznych na stronie Ministerstwa Rozwoju: https://www.gov.pl/web/rozwoj/hotele-i-inne-miejsca-noclegowe

     

     

    Źródło: podkarpackie.travel

     

     

    - Reklama -

    POPULARNE

    Szlak czerwony ponownie otwarty

    Bieszczadzki Park Narodowy informuje, że od dnia 29 maja szlak czerwony na odcinku Wołosate - Przełęcz Bukowska zostaje otwarty. Po ostatnich opadach deszczu na szlakach...

    Koncert zespołu Żmije w Zajeździe Pod Caryńską

    W sobotę 6 czerwca w Zajeździe Pod Caryńską (Ustrzyki Górne) wystąpi zespół Żmije w autorskim folkowym materiale z najnowszej płyty "pieśni życia, pieśni śmierci"...

    5 powodów, by rzucić wszystko i wyjechać w Bieszczady

    5 POWODÓW, BY RZUCIĆ WSZYSTKO I WYJECHAĆ W BIESZCZADY. Kto z nas nie zadawał sobie pytania, a może by tak rzucić wszystko i wyjechać...

    Galeria Synagoga w Lesku powraca

    Bieszczadzki Dom Kultury w Lesku zaprasza po przerwie na wystawę  „Bieszczadzkie Zadumania” w Galerii Synagoga w Lesku. Na wystawie zobaczymy malarstwo, rzeźbę, rysunek, grafikę...
    X